Rotfruktsgratäng med citron och timjan

Nästa gång ni ska göra en egen potatisgratäng, testa istället att göra en rotfruktsgratäng med citron och timjan. En smakrik gratäng som vi först funderade på att äta som den är, men där vi valde att komplettera med köttbullar.

Det går att ta olika grönsaker i valfri mängd, men här är de jag tog. Hade nog passat fint med någon fler palsternacka tex, men kanske nästa gång.

7-8 potatisar
2 morötter
1 stor palsternacka
1/2 kålrot
1 gul lök
5 dl grädde (alltid 40% så en slipper tillsatser)
2 dl mjölk
1 tsk torkad timjan
citronskal från 1/2 citron
salt och peppar
Riven ost
Ev en Mozzarellaost

Börja med rotfrukterna samt lök. Skala potatis, palsternacka, kålrot och motrötter. Skär i skivor (enklast i en matberedare med skärkniv, då blir alla skivor lika tjocka). Hacka löken. Varva alla skivor och lök i en stor smord ugnsform.

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull och sätt för att koka. Häll ner torkad timjan, citronskal samt salt och peppar och rör runt så det blandas. När det blivit varmt, ta kastrullen och häll vätskan över rotfruktsgratängen.

Riv ost och bred ut över gratängen, samt skiva en mozzarellaost och lägg ut i ett jämnt lager. Ställ in gratängformen i ugnen och låt stå tills gratängen är klar, ca 45-60 min.

Bilderna tagna med min nya iPhone 11 Pro, där jag fotograferat med Porträtt-inställningen. Riktigt snygga bilder med bara en mobiltelefon.

Kommentera