Rotfruktsgratäng med citron och timjan

-

Nästa gång ni ska göra en egen potatisgratäng, testa istället att göra en rotfruktsgratäng med citron och timjan. En smakrik gratäng som vi först funderade på att äta som den är, men där vi valde att komplettera med köttbullar.

Det går att ta olika grönsaker i valfri mängd, men här är de jag tog. Hade nog passat fint med någon fler palsternacka tex, men kanske nästa gång.

7-8 potatisar
2 morötter
1 stor palsternacka
1/2 kålrot
1 gul lök
5 dl grädde (alltid 40% så en slipper tillsatser)
2 dl mjölk
1 tsk torkad timjan
citronskal från 1/2 citron
salt och peppar
Riven ost
Ev en Mozzarellaost

Börja med rotfrukterna samt lök. Skala potatis, palsternacka, kålrot och motrötter. Skär i skivor (enklast i en matberedare med skärkniv, då blir alla skivor lika tjocka). Hacka löken. Varva alla skivor och lök i en stor smord ugnsform.

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull och sätt för att koka. Häll ner torkad timjan, citronskal samt salt och peppar och rör runt så det blandas. När det blivit varmt, ta kastrullen och häll vätskan över rotfruktsgratängen.

Riv ost och bred ut över gratängen, samt skiva en mozzarellaost och lägg ut i ett jämnt lager. Ställ in gratängformen i ugnen och låt stå tills gratängen är klar, ca 45-60 min.

Bilderna tagna med min nya iPhone 11 Pro, där jag fotograferat med Porträtt-inställningen. Riktigt snygga bilder med bara en mobiltelefon.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Kommentera