Pasta Carbonara är en klassiker i pastasammanhang och det är en väldigt god pastarätt i alla dess former. Egentligen är en äkta Pasta Carbonara gjord utan grädde, men de allra flesta recept är med, för att få mera krämighet. Så även i en vegetarisk Pasta Carbonara som jag hittat inne hos Vegomagasinet och har bara lagt till paprikan.
Det här är en väldigt god Pasta Carbonara, och det gjorde mig ingenting att det var tofu istället för fläskkött i pastan. Det känns helt rätt att äta mer och mer vegetarisk mat, dels för vår miljö och klimatpåverkan men också för min egen hälsa. Jag mår väldigt bra på vegetarisk mat och kommer att fortsätta. Ifall ni väljer en vegansk grädde, så är hela rätten vegansk.
200 g rökt tofu, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 – 1 grön paprika
1 msk vetemjöl
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
salt
generöst med svartpeppar
ev några droppar tabasco

Börja med att hacka allt, både tofu och paprika i småbitar samt hacka lök och vitlök. Sätt igång en pastakastrull.
Stek först tofun hårt i lite rapsolja. Den ska få ordentligt med färg och bli knaprig. Koka spagetti i din pastakastrull. Vänd ner gul lök, vitlök och paprika och låt fräsa med tills den mjuknar.

Strö över vetemjölet och rör runt. Häll sedan på grädden (alternativt skaka ihop i en skak). Blanda väl och låt allt puttra på tills såsen tjocknar.
Smaka av med salt, generöst med svartpeppar och ev några droppar tabasco. Vänd ner den kokta spagettin i samma stekpanna och rör runt.


Smaksätt vegetarisk Pasta Carbonara med lite salt och svartpeppar. Då Pasta Carbonara betyder Kolarhustruns pasta, så är det inte tänkt att en ska snåla på svartpepparen (som ska symbolisera kolet).
