Vegansk tacomiddag

-

Jag och min familj väljer mer och mer vegetariska maträtter, ibland även veganska. Igår fredag, så ville vi köra tacofredag som de flesta andra i Sveriges avlånga land, men jag valde att göra en vegansk tacomiddag den här gången.

Vissa kanske tror att det är svårt att äga god vegansk kost, men det är det verkligen inte. Jag upptäcker mer och mer för varje vecka och byter då och då ut ”det gamla vanliga” mot nytt och veganskt istället.

Ett sådant exempel är Frankful smält ”ost”. En helt vegansk oströra att ställa fram på bordet, och som alla i min familj tycker är godare än den vanligare smältosten som finns i butikernas tacohylla – har ni inte testat så gör det! Riktigt god!

Frankful ostdipp

Men sen då? Så här såg min taco ut och jag tyckte inte att jag saknade något.

Tortillas, denna gång majstortillas
Färsk spenat
Riven tofu (stekt med tacokrydda)
Tärnad gurka
Majs
Frankful ostdipp
Rödlöksringar
Jalapeno

Vegansk tacomiddag

Börja med att riva tofun på grova rivjärnet. Ta fram en stekpanna och häll på lite olja. Stek tofun ganska hårt, för att få färg och yta. Smaksätt med vanlig tacokrydda till lagom smak.

Hacka grönsaker och häll upp i skålar. Ställ fram allt på bordet, så får alla göra sin egen taco efter egen smak. Jag valde som sagt att göra en helt vegansk tacomiddag denna gång.

Vegansk tacomiddag

Andra funderingar:

Förutom att min veganska tacomiddag var god och jag blev mätt, så känns det bra i magen att äta mera vegetariskt/veganskt. För vår jord, då vi inte har råd att äta så mycket kött som vi gjort tidigare.

Förutom att må bra och att jag vill minska mina avtryck på vår jord, så minskar jag även avtrycken i plånboken. En tofu på 270 gram kostade ca 23 kr och räckte till fyra personer. Frankful ostdipp kostar samma som en annan ostdipp och i övrigt använder jag samma grönsaker som jag använt tidigare.

Skulle ni inte vilja gå hela vägen till en vegansk tacomiddag, så kan ni köra halva vägen? Testa att göra ”köttfärs” på tofu men gör din vitlöksdipp på vanlig creme fraiche. Eller om du absolut inte kan vara utan din rivna ost på tacos, ta den på din annars veganska taco och njut – så har du ändå försökt och tagit en ganska stort steg mentalt.

Att bjuda våra barn på mera vegansk kost, gör att deras smaklökar kommer att uppfatta vegansk mat som normalt och deras miljöbelastning blir genast mindre. Så om du inte gör det för dig själv, så gör det för dina barn.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera