Jag körde en meatfree monday igår och serverade en god palsternackssoppa med timjan. Både palsternackor och potatis köpta på närbelägna Ås Trädgård och timjan tagen från vår egen trädgård. Till min soppa serverade jag hembakta tekakor, vilket passade väldigt bra ihop.
4-5 palsternackor
3 potatisar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja med citron
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
1/2 lime
Timjan efter smak
Salt och peppar
Topping:
Solros- eller pumpafrön
Något grönt, jag valde en rosmarinkvist
Svartpeppar
Skär palsternackor och potatis i tärningar. Jag skar palsternackan i mindre bitar än potatisen, då den känns kompaktare och har längre koktid. Fräs palsternacka och potatis i en kastull med olja i botten. Hacka lök och vitlök och lägg ner i samma kastrull. Låt fräsa någon minut. Häll på vatten och lägg ner en buljongtärning och sätt på locket. Låt puttra tills grönsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät och tillsätt grädde , creme fraiche, limesaft, timjan och smaksätt med salt och peppar. Sätt tillbaka på plattan och låt soppan bli varm.
Servera din palsternackssoppa med timjan i snygga tallrikar och toppa gärna med en god topping. Servera också med något gott bröd. Själv hade jag bakat tekakor i helgen, så det passade alldeles utmärkt.