Tekakor med grahamsmjöl

-

Jag hade ett paket jäst hemma då jag ville baka bröd. Just nu är jag inne i en period där jag inte gillar något köpebröd alls, iaf om det kommer från butikerna. Bröd köpt på bageri är däremot jättegott och då kan jag istället baka mitt eget bröd ibland. Hittade ett recept på tekakor med grahamsmjöl inne hos Kungsörnen som jag följde. Receptet var inte riktigt komplett så jag fick hitta på lite på slutet, men det blev bra!

1 paket jäst
3 dl mjölk
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk malda pomeransskal (ifall ni inte har det hemma så funkar det utan)

Ta fram din matberedare och smula ner jästen. Häll på sirap och titta gärna på hur jästen smälter framför ögonen på dig, jag tycker att det är så häftigt.

Mät upp mjölk i en kastrull och när den är ljummen så lägger du ner smöret. Låt smöret smälta och att degvätskan blir 37 grader. Häll den över (den numera smälta) jästen och sätt igång matberedaren. Häll på grahamsmjöl först och låt det arbetas in i degen. Fyll på med 2 dl vetemjöl, pomeransskal och salt och låt degen gå ihop. Lägg på en handduk och låt jäsa i ca 40 min.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom degen. Kavla ut degen till 1/2 cm tjock platta och ta ut tekakor (helst med ett mått). Jag hade ett lite mindre mått och fick ut totalt 15 tekakor. Lägg upp på en plåt, nagga tekakorna och låt jäsa igen under tiden ugnen blir varm.

Sätt ugnen på 225 grader och grädda dina tekakor ca 8-12 min, titta efter när de fått en gräddad yta. Ta ut plåten och pensla bröden med lite vatten för en glansigare och mjukare yta. Lägg på en handduk och låt svalna.

Tekakor med grahamsmjöl

Servera dina tekakor med grahamsmjöl med smör, ost och gärna skivad gurka. Då det är huvuddelen grövre bröd i tekakorna, så mättar de bättre än bara vetemjöl.

Palsternackssoppa med timjan


Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar