Lördagskvällen i Skärgårn bjöd in till hemmagjord sushi (mitt bästa knep för att båda tjejerna ska engagera sig i matlagningen/tillverkning av rullar). Men också sitta med vid bordet och äta sig riktigt mätta. Till efterrätt sen, så bjöds en pepparkakspannacotta med kolasås och vispad grädde.
Pannacotta är en perfekt efterrätt, då den går att förbereda på fm samma dag som ni ska middag. Den behöver åtminstone 3-4 timmar i kylen för att stelna till.
Pepparkakspannacotta
1,5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pepparkakskrydda
Kolasås:
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
2,5 dl grädde
30 g smör
Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter innan.
Ta fram en kastrull och mät upp grädde, socker och kryddor. Koka upp och låt sjuda ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinet och vispa ner i gräddblandningen. Vispa ordentligt så att allt blandas. Häll upp i glas och ställ in kallt i kylskåpet.
Koka kolasås: Mät upp socker och sirap i en kastrull och sätt på spisen. När sockret smält ihop tillsammans med sirapen så häller du i grädden. Låt koka/puttra i ca 10 min, tills såsen fått en gyllenbrun färg. Ta kastrullen av plattan och ta i en klick smör för att få en glansig kolasås. Ställ åt sidan för att svalna.
Vid servering: Vispa grädden i en skål och hacka dina nötter. Ta fram dina pannacotta-glas och häll ett lager kolasås ovanpå. Lägg på en klick lättvispad grädde och toppa till sist med en snygg pepparkaka och kanske några frusna lingon.

