Pepparkakspannacotta med kolasås

-

Lördagskvällen i Skärgårn bjöd in till hemmagjord sushi (mitt bästa knep för att båda tjejerna ska engagera sig i matlagningen/tillverkning av rullar). Men också sitta med vid bordet och äta sig riktigt mätta. Till efterrätt sen, så bjöds en pepparkakspannacotta med kolasås och vispad grädde.

Pannacotta är en perfekt efterrätt, då den går att förbereda på fm samma dag som ni ska middag. Den behöver åtminstone 3-4 timmar i kylen för att stelna till.

Pepparkakspannacotta

1,5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pepparkakskrydda

Kolasås:

1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
2,5 dl grädde
30 g smör

Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter innan.

Ta fram en kastrull och mät upp grädde, socker och kryddor. Koka upp och låt sjuda ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinet och vispa ner i gräddblandningen. Vispa ordentligt så att allt blandas. Häll upp i glas och ställ in kallt i kylskåpet.

Koka kolasås: Mät upp socker och sirap i en kastrull och sätt på spisen. När sockret smält ihop tillsammans med sirapen så häller du i grädden. Låt koka/puttra i ca 10 min, tills såsen fått en gyllenbrun färg. Ta kastrullen av plattan och ta i en klick smör för att få en glansig kolasås. Ställ åt sidan för att svalna.

Vid servering: Vispa grädden i en skål och hacka dina nötter. Ta fram dina pannacotta-glas och häll ett lager kolasås ovanpå. Lägg på en klick lättvispad grädde och toppa till sist med en snygg pepparkaka och kanske några frusna lingon.

Pepparkakspannacotta med kolasås
Pepparkakspannacotta med kolasås
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Hyfsa till dig tack!

Chorizopizza med grönkål

Goda chokladkottar till advent

Asiatisk silkestofu-middag

Snöbollar som julgodis

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar