Laxgratäng med citron- och dillsås

-

En väldigt god laxgratäng med citron- och dillsås kommer lastad! Allt i en form att ställa mitt på bordet och att servera smörstekta haricot verts på sidan. Receptet har jag hittat inne hos Köket och kocken Tareq Taylor, men gjorde lite på en höft av det jag hade hemma.

3 laxfilér (enkelt att anpassa efter antal gäster)
Salt & citronpeppar
Ev citronsaft, färskpressad

5-6 potatisar (enkelt att anpassa efter antal gäster)
2 msk smör
1 äggula
ev mjölk

Citron- och dillsås

2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde (alternativt mjölk eller 50/50)
1 msk hummerfond
1-2 msk citronsaft, färskpressad
Hackad dill (jag hade fryst)

Att servera till:
Haricot verts
Smör
1 vitlök
Salt & Peppar

Sätt ugnen på 150 grader och börja med potatismoset.

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en kort stund. Tillsätt smör och mosa potatisen, smaka av med salt och tillsätt sedan äggulan. Om konsistensen är för hård eller känns torr så kan du tillsätta lite mjölk tills du får den konsistens du önskar. Tänk på att moset inte ska blir för löst.

Skär laxen i mindre bitar – så de passar din ugnsform. Tänk på att det ska rymmas potatismos runt om laxen. Lägg ner i din ugnsform. Salta och peppra. Jag brukar också pressa över lite citronsaft över fisken.

Spritsa eller klicka ut potatisen kring fisken i formen.

Laxgratäng med citron- och dillsås

Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölet. Tillsätt grädde/mjölk och fond under konstant vispning så att du får en slät och fin sås. Koka såsen minst 10 minuter och smaksätt med salt och peppar. Avsluta med att tillsätta den pressade citronsaften och rikligt med hackad dill.

Laxgratäng med citron- och dillsås

Häll såsen över fisken i formen och gratinera allt i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills gratängen har fått fin färg. Jag har alltid en lägre temperatur i ugnen när jag tillagar fisk då jag tycker att den blir saftigare då. Har ni mera bråttom, så sätt ugnen på en högre temperatur.

Under tiden som fisken är i ugnen, så hinner du steka på haricot verts i stekpannan. Ta fram ur frysen och lägg ner i stekpannan, smör i botten. Stek på svag värme tillsammans med en hackad vitlöksklyfta. Smaksätt med salt och peppar.

Laxgratäng med citron och dillsås

Servera din laxgratäng med citron- och dillsås tillsammans med smörstekta haricot verts och tomater. En riktigt god middag där vi alla tog om mera mat. 14-åriga Alva tog till och med om av haricot verts:en. Det är bra betyg!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Föregående artikelNudelpanna med marinerad tofu
Nästa artikelJulbunkra inför julen

Kommentera