Har ni kvar någon påse saffran i skåpen och vill baka en god kaka? Jag gjorde en tigerkaka med saffran häromdagen då jag gärna äter saffran även efter jul & nyår. Snygg blev den också!
200g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk alkohol (jag valde Aperol, det enda vettiga jag hade hemma)
1 msk socker
0,5 g saffran (1 pkt)
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Blanda också alkohol, socker och saffran i en mortel och mortla sönder saffranet i vätskan. Låt stå och dra några minuter.
Rör smör och socker poröst, blanda i ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver i en egen skål och vänd sedan ner det i smörsmeten. Blanda också ner mjölken.
Dela därefter upp smeten i 2/3 smet och 1/3 i en annan skål. Blanda saffranvätskan i den stora smeten och kakao i den lilla smeten. Börja sedan med den ljusa smeten i bakformen, ungefär hälften. Ta sedan all chokladsmet och avsluta med den andra halvan ljus smet.
Sätt in formen i ugnen ca 40 min (håll koll, det finns ingen ugn som är den andra lik). Stick och känns så att stickan är torr. Ta ut och ställ sockerkakan upp och ner på en tallrik. Ta gärna av formen när sockerkakan lossnat, så den får ånga av och torka upp på ytan.