Bánh xèo – asiatiska pannkakor med lax, pak choi och koriander

-

Daniel fick ett mattips av resebloggarkollegan Johanna som vi blev sugna att prova. Bánh xèo är asiatiska pannkakor med lax, pak choi och koriander som är väldigt goda! Receptet vi utgått ifrån är det här. Det är ett helt gäng ingredienser – men bli inte avskräckt av det utan titta igenom vad ni redan har hemma och kompletteringshandla resten.

Bánh xèo

Laxfilé för 2 personer

Sojadipp:
1 msk socker
1-2 msk risvinäger
1 msk japansk soja
1-2 tsk fisksås
2 msk sesamolja

Pannkakssmet:
2 dl rismjöl
2 krm socker
1 krm curry 
1 krm salt
2 tsk gurkmeja 
2 dl kokosmjölk
1 1/4 dl vatten 
1 ägg

Tillbehör:
Picklad rödlök
koriander
strimlad, fräst pak choi
jordnötter eller cashewnötter
chiliflakes

Börja med att pickla löken så den får stå ett tag. Det går bra att göra dagen innan eller tom flera dagar innan – picklad lök håller sig fint. Även sojadippen går att förbereda i förväg. Innan servering går det också att hacka nötter och koriander och lägga i olika skålar. Att förbereda – en Mise en place – är otroligt skönt och något jag själv borde bli bättre på.

Bánh xèo
Ok – inte så snygg bild men ändå en mise en place – förberedda ingredienser

Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med salt, peppar och chiliflakes och tillaga i 150 g varm ugn tills innertemperaturen är ca 45 grader. Och fuska inte med termometern, det kan vara skillnaden mellan en saftig och lagom gräddad lax eller ett torrt paket.

När laxen är klar, ta ut och ställ åt sidan ett par minuter. Dela sönder laxen i mindre bitar (ca 2*2 cm, så det ändå är bitar) och häll över lite av sojadippen på laxen.

Vispa ihop ingredienserna till pannkakorna. Stek drygt 1 dl pannkakssmet på medelvärme i lite olja, ca 3 min på ena sidan. Låt den färdiga pannkakan glida av på en tallrik och håll den varm till servering – den ska alltså bara gräddas på ena sidan. Under tiden som pannkakorna steks, så hinner du också strimla och fräsa på din pak choi.

Bánh xèo

Servering:

Lägg en pannkaka på din tallrik och fördela fräst pak choi, laxbitar, picklad lök och koriander på ena sidan. Toppa med hackade nötter. Vik över den andra sidan av pannkakan. Servera med extra sojadipp.

Bánh xèo

Smaklig måltid!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera