Belugabolognese

-

Måndag och Meatfree Monday igen (är det fler som tycker att veckorna går så fort?). Här kommer en mycket god belugabolognese som kan ersätta svenskarnas favoritvardagsrätt nr 1 – spagetti och köttfärssås.

Och nej, den smakar inte köttfärssås, men varför skulle den? Det är ju inte köttfärssås. Öppna era sinnen istället och våga ta emot en annan god pastasås. Det är fortfarande en otroligt god vardagsrätt som känns bättre både i plånboken, i magen och för klimatet. Receptet kommer från duktiga Hanna som driver bloggen Portionen under tian.

Det är en vegansk rätt ifall ni tar torr pasta, olja att steka i och havregrädde på slutet. Men ifall det är enklare att göra rätten vegetarisk så gör det. Jag tog tex färskt tortellini med ägg i och vanlig grädde, bara för att det var de ingredienser jag hade hemma.

Pasta för fyra personer, jag valde färsk tortellini
1 gul lök
2 klyfta vitlök
olja, att steka i
1 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
2 dl torkade belugalinser
400 g krossade tomater (jag tog min pastasås från Smakbox Helgtid)
1-2 dl vatten
1 buljongtärning
1 palsternacka
2 msk frysta kryddor (t ex basilika, persilja)
Srirachasås eller sambal oelek (eller chiliflakes om du vill ha lite hetta)
2 dl havregrädde (eller annan valfri grädde)
salt & peppar

Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna och fräs löken blank i olja. Låt paprikapulver och tomatpuré fräsa med.

Skölj linserna och lägg i pannan tillsammans med fräset. Blanda om och häll sedan över krossade tomater samt vatten. Lägg ner din buljongtärning och låt puttra på medelvärme.

Skölj palsternackan, skär den i små bitar och lägg i såsen när den puttrat ca 10 min. Lägg i kryddorna. Vill du ha i srirachasås/sambal oelek/chiliflakes så lägg i dem nu.

Belugabolognese

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Såsen är klar när linserna är mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Det tar totalt ca 25 min. Slå på havregrädden på slutet och rör om, låt grytan bli varm igen. Smaka av med salt, peppar och ev mera chili.

Häll av pastavattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll över belugabolognese-såsen och blanda ihop. Ta fram ett snyggt fat och servera din belugabolognese.

Belugabolognese

Ev rester fungerar utmärkt i matlådan.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Magiskt vackra Trollsjön

Semlor – fast ändå inte

Nutellamilkshake

Snötvätta dina mattor

Populära kategorier

Föregående artikelTigerkaka med saffran
Nästa artikelSmoothie med kvarg och frukt

Kommentera