En plåt gnocchi med jordnötssmör

-

Meatfree Monday och en plåt gnocchi med jordnötssmör. Jag tycker väldigt mycket om jordnötter och jordnötssmör så när jag läste om denna rätt inne hos Vegomagasinet, så bestämde jag mig direkt. När jag dessutom gillar kikärtor och gnocchi så fanns det inga tveksamheter. Dock var inte resterande familj överförtjusta över mängden kikärtor, så om jag skulle göra rätten igen så skulle jag bara ta ett paket. Nåväl, här kommer grundreceptet:

4 portioner

400 g färsk gnocchi, t ex äggfri
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
400 g broccoli, fryst går bra
2 rödlökar, i klyftor

Jordnötssås
1 dl jordnötssmör
½ dl varmt vatten
2 msk röd currypasta
2 msk rapsolja
1 msk ljus sojasås
1 tsk lönnsirap eller vanlig sirap
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade

Till servering
hackade jordnötter
färsk koriander
limeklyftor

Sätt ugnen på 200 grader och rör ihop ingredienserna till jordnötssåsen.

Skölj av din kikärtor och lägg dem i en stor skål. Fortsätt med delad broccoli och lökbitar. Koka dina gnocchis i vatten tills de flyter upp, det tog ca två minuter för mig. Häll av vattnet och häll dina gnocchis i samma skål.

Häll över jordnötssåsen och försök att blanda runt. Jag tyckte att det var svårt och slutade med att jag höll i skålen med händerna och ”hoppade runt” ingredienserna. Då blandades jordnötssåsen med grönsakerna. Ett annat alternativ är att använda händerna.

En plåt gnocchi med jordnötssmör

Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta sedan i ugnen i 30-40 minuter eller tills allt har fått fint med färg.

Servering:

Vid min första servering så serverade jag enligt receptet, med jordnötter, koriander och limeklyftor, men jag hade även kokat nudlar för att få fler att äta. Denna servering glömde jag att fotografera.

Vid min andra servering, så valde jag istället att servera som tacos. Med tortillabröd, smält ost och vitlökssås. Jag petade dessutom ut kikärtorna till min egen tallrik, då jag tyckte om dem.

Och om jag får rösta, så tror jag att fler svenskar gillar taco-varianten.

En plåt gnocchi med jordnötssmör
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera