Runebergstårta

-

Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg firas den 5:e februari varje år. Det firas bland annat genom att de äter en Runebergstårta, eller bakelse som det egentligen är.

En citron-mandelkaka som pryds med citronglasyr och hallonsylt. Egentligen ska de gräddas i Runebergsformar för att få en snygg hög form. Detta recept har jag hittat inne hos Allt om Mat och bara kopierat.

Jag frågade en finsk kontakt igår, då jag var nyfiken på Runebergstårtan och hur stor grej det egentligen är i Finland? Hon älskar Runebergstårtan och hennes mammas variant är bäst (såklart, alla mammors varianter är väl alltid bäst?). Men hon berättade också att det brukar vara punsch eller rom i kakan, vilket jag inte har. Sen är Runebergstårtan en liten vattendelare i Finland. Vissa gillar, vissa gillar inte. Men så är det väl med de flesta smaker? Det finns nog inget som precis alla gillar.

Runebergskakan:

75 g sötmandel
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Rivet skal av 1 citron

Garnering:

Florsocker
Pressad citron
Ev lite vatten
Hallonsylt

Sätt ugnen på 200° och ta fram en plåt. Jag hade inga Runebergsformar, så jag ställde ut vanliga muffinsformar. Hacka mandeln (jag använde min matberedare med knivar). Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till.

Blanda ströbröd, mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Rör ner mjölk, hackad mandel och citronskal.

Häll smeten i valfria formar, fyll dem till ¾ och sätt in plåten i ugnen. Grädda ca 15-20 min, beroende på muffinsform. Låt dem kallna.

Garnering: Blanda florsocker med citronsaft till en glasyr. Rita en cirkel med glasyren och låt den stelna. Lägg en liten klick sylt inuti glasyren. Servera och skänk en tanke åt vår granne i öster.

Runebergstårta
Runebergstårta
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza Marias

Åh lasagne

Riktigt god lövbiff

Populära kategorier

Kommentera