Blåherremölla – en god doldis i Skåne

-

I samarbete med Kristianstads Kommun

Då vi var på resa i och runt Kristianstad i maj 2019 så åkte vi runt och besökte så många ställen som möjligt på vår korta helg. Kristianstad kommun och Eva ville visa upp allt! Ett utav alla stopp var Blåherremölla – en god doldis i Skåne. Hade den legat i Norrland hade jag kallat det för en typ fäbovall, men jag är osäker för det skånska namnet. En hembygdsförening som vill värna om och uppmärksamma de natur- och kulturvärden som Blåherre Mölla och dess närområde erbjuder.

Blåherremölla
Blåherremölla

Vi kom fram och fick en rundvandring i den charmiga gamla gårds- och kvarnmiljön och fick även smaka deras fantastiskt goda fika. Kvarnen var helt klart det som fångade mitt intresse mest och jag tillbringade en del tid inne i kvarnen och försökte förstå hur den fungerande. Det är inte bara att bygga ett vattenhjul och föra in kraften in i kvarnen, utan ledningarna gick även upp på vinden och stora stenar som snurrade även där.

Blåherremölla
Blåherremölla

Det hade såklart varit roligt att få se den stora kvarnen jobba men det passade inte den där dagen i maj. Kvarnen är fortfarande verksam och de maler eget mjöl som de också säljer i sin butik. I brist på den stora kvarnen, så hade de ett litet hjul som jag fick prova att snurra och på så sätt mala mitt eget mjöl.

Blåherremölla
Blåherremölla
Blåherremölla

Mölla är alltså ett annat ord för kvarn som drivs av strömmande vatten. Att det finns en vattenkvarn är samma sak som att de har en vattenmölla.

Förutom fika och kvarn så finns det även ett galleri, där lokala konstnärer får ställa ut. Det finns också samarbete med Maglehems kyrka där konserter hålls.

Blåherremölla

Ett charmigt ställe och om ni är i närheten så är det väl värt ett besök! Se Blåherremöllas hemsida för uppdaterade öppettider under 2021 och framåt.

Hitta hit: Blåherremölla i Kristianstads kommun

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar