Kärleksmums är ju en jättegod kaka som alla gillar? Men frågan är ifall kärleksmums med lakrits blir snäppet ännu godare? Så satt jag och funderade i helgen och igår satte jag igång. Det blir mycket kaka, men det är smidigt att ha ett lager fikabröd i frysen inför årets vårvinter. Så här gjorde jag:
Kärleksmums:
5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao av god kvalitet
1 – 1 1/2 msk lakritspulver
2 dl vatten
300 g smält smör
180 g lakritschoklad
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt vatten och smält smör.
Klä en 40×30 cm långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Strö över grovt hackad choklad. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.
Chokladglasyr:
2 dl vispgrädde
180 lakritschoklad
ca 50 g mörka chokladknappar
Frystorkade hallon och lakritsströssel
Koka upp vispgrädde och låt svalna något. Smält ner finhackad choklad och glasera kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna, gärna i kylen. Skär kakan i rutor och servera kärleksmums med lakrits som månadens godaste fikabröd!