En soppa funkar alltid, utom kanske på sommaren. Men det funkar lika bra en kulen höstkväll som en kall vinterdag som en regnig vårdag. Jag gjorde en fransk löksoppa idag, egentligen mest inspirerad av Sveriges Mästerkock för någon vecka sedan, som hade det som en tävling.
Egentligen var min plan att ha det som middag till Alla Hjärtans Dag med hjärt-brödet som topping, men så blev det inte. Det blev idag istället och det går ju lika bra. Jag och Daniel fick en middagskväll helt själva, tillsammans med ett glas vin.
3 gula lökar, tunt skivade
2 potatisar, i tunna skivor
2 klyftor vitlök, skivade
0,5 dl olivolja
25 g smör
0,5 krm strösocker
1 lagerblad
1 hönsbuljongtärning (ta grönsaksbuljong för en vegetarisk middag)
2 dl torrt vitt vin
salt & peppar
Timjan
4 skiva vitt bröd, rostat
200 g riven ost, helst en fransk ost typ Gruyèreost
Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör.
Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan. Under tiden hinner du sätta ugnen på 250 grader.
Tryck ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform (spara resterna och stek dem i stekpannan som extra knapriga krutonger). Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i dina hjärtbröd och täck med massor av ost.
Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen, tills osten är frasig och gyllenbrun.
Garnera med lite timjan och servera din tallrik fransk löksoppa.
Vill ni istället servera en annan soppa, så finns mitt arkiv här. En tallrik soppa med ett gott bröd kan förgylla vilken tråkig vardag som helst. Alternativt vara en bra förrätt till vilken helgmiddag som helst.