Jämtländsk älgskavsgryta

-

Jag pratar ofta om mat då det är ett av mina största intressen. Så när jag råkade på min granne häromdagen så halkade vi snabbt in på mat och Jämtland. Jag beklagade mig lite om att jag har svårt för att få tag i älgkött, renkött eller röding/öring i lagom stora mängder. Senare samma kväll plingade grannen på dörren och jag fick en bit fryst älgkött som hon hade över. Inspirationen kom direkt och jag gjorde en jämtländsk älgskavsgryta till lördagsmiddag.

För att göra skav så är det enklast att skära köttet i tunna skivor när det är halvfryst.

Ca 400 g halvfruset älgkött
Smör och olja att steka i
1 gul lök
1 selleristjälk
1 burk kantareller (godast med jämtlandsplockade, men det hade jag inga)
4-5 enbär
Ca 4 dl grädde 40%
1 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
1 msk soja
Svartpeppar

Till garnering:
Färsk persilja
Lingon

Börja med att steka köttet i både smör och olja. Lägg över i en gryta. Fortsätt med hackad lök och selleri. Stek så löken blir lite karamelliserad och lägg sedan över i samma gryta som köttet. Öppna svampburken och häll av svampvätskan i samma gryta. Lägg upp svampen på skärbrädan och hacka den en aning innan du steker även den i smör. Lägg över svampen i samma gryta.

Tillsätt enbär, grädde, vatten, köttbuljongtärning och soja till grytan och låt puttra. Vi valde potatismos på sidan, så grytan fick puttra medan potatisen blev mjuk. Smaka av din gryta med peppar och ev salt.

Jämtländsk älgskavsgryta
Jämtländsk älgskavsgryta

Vid servering så pyntar du jämtländsk älgskavsgryta med färsk persilja och lingon. Toppa med svartpeppar.

Jämtländsk älgskavsgryta
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar