Rysargryta på älgkött från Jämtland

-

Ni kanske minns att jag fick en bit älgkött förra helgen? Och gjorde en helt magiskt god älgskavsgryta på en del av köttet. Då jag hade en bit över, så gjorde jag rysargryta på älgkött någon dag senare. Receptet hittade jag i boken Älgkött & Peran av Leif Milling som jag också fått låna av grannen.

Rysargryta på älgkött

1 kg älgkött, grytbitar
1 paket bacon
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 stor morot
3 dl vatten
3 dl rött vin
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 bitar apelsinskal (använd ekologisk apelsin), skurna med potatisskalare
1 buljongtärning
200 g färska champinjoner
1 msk hackad persilja
salt och svartpeppar

Börja med dela köttet i grytbitar och stek på lite i taget i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Fortsätt med baconet. Dela i mindre skivor och stek i stekpannan, lägg över i samma gryta. Fortsätt steka hackad lök, hackade vitlöksklyftor samt tomatpuré (tomatpuré får en annan smak som den får fräsa någon minut). Häll över i grytan och ställ bort stekpannan.

Sätt grytan på den varma plattan och häll i både vatten, vin, buljongtärning, apelsinskal och kryddor. Låt puttra i ca 1 1/2 h och rör någon gång emellanåt. När det är är ca 10 min kvar så kan du lägga in dina champinjoner i mindre bitar. Smaka också av med salt och peppar.

Red ev av grytan genom att skaka ihop vatten och mjöl innan du rör ner det i grytan. Jag valde att inte göra det denna gång.

Vid servering, hacka färsk persilja och strö över och ställ sedan hela grytan mitt på bordet. Servera tillsammans med ett gott potatismos och gärna gelé eller lingonsylt.

Rysargryta på älgkött
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelBanana Coke som fredagsdrink
Nästa artikelFoodora hemkörning

Lämna ett svar