Disc-golf i Kåvan, Funäsdalen

-

En nyhet för i år är att det finns disc-golf i Kåvan, Funäsdalen och vi var inte sena att testa. Det var premiär för oss båda att spela disc-golf fastän det finns en km hemifrån vid Kärringbacken på Frösön, men där finns (vad jag vet) ingen möjlighet att hyra discar.

Och vad är disc:ar? Ett annat äldre namn är frisbee och frisbeegolf, men idag går iaf Funäsdalen ut med namnet disc-golf. Oftast använder man tre discar. En driverdisc, en mid-range-disc och en putterdisc.

Disc-golf i Kåvan, Funäsdalen

Jag hade läst att det gick att hyra ett set discar på Hotell Funäsdalen. 80kr för både hyra och greenfee, vilket kändes överkomligt för oss att testa. Jag har hunnit undersöka vad egna discarna kostar och de är så pass dyra, så jag var inte sugen att köpa fyra set (då vi är fyra i familjen) innan vi ens provat spela. Förutom discar så följde även en handduk med för att kunna torka av discen ifall den blivit blöt eller geggig.

Så vi hyrde varsitt set för 80kr och åkte till Kåvan-området i Funäsdalen (intill sexstolsliften Kåvan Express) och fick leta en stund för att hitta startpunkten. Den ligger till vänster om själva liften, men där finns en informationstavla och även en brevlåda för banbeskrivningen och regler.

Disc-golf i Kåvan, Funäsdalen
Disc-golf i Kåvan, Funäsdalen

Disc-golf spelas lite som vanlig golf. Det finns en tee med en hålbeskrivning, det finns markeringar för out-of-bounds (dvs utanför banan) och det finns en korg som är målet för detta hål.

Hål 1 Kåvan Disc-golf
Hål 4 Kåvan Disc-golf

Kåvans disc-golf går i backen upp, men är lätt att följa med hjälp av banbeskrivningen. Vi fick via hålen klättra ett antal höjdmeter och kom som högst rakt nedanför branten Nol-i-egga, men sen bar det av neråt igen. Niohålsrundan var tre km lång och en del hål var riktigt långa medans vissa var korta. Hål sju var 310m långt medan hål nio bara var 17 meter.

Disc-golf i Kåvan, Funäsdalen
I mål efter hål fem och backen vi nyss klättrat upp. Till vänster om korgen ser ni också bostadsområdet Viste där vi står i kö för att köpa en lägenhet. Mer om det i ett annat inlägg.
Hål 9 Kåvan Disc-golf

Så hur var det att spela discgolf jämfört med vanlig golf? Jag har spelat golf i över 20 år, så jag är rätt biten på den varianten och tänker inte överge den sporten.

Discgolf var dock roligt och ett sätt att komma ut i naturen och testa nya saker är alltid roligt! Det enda vi tråkiga vi kom på var antalet flygande odjur som förföljde oss i sommarvärmen. Alltifrån mygg till de mer aggressiva bromsarna kom så fort vi stannade till. Vi hade inte myggmedel med oss, så det är mitt bästa tips till dig som vill prova. I övrigt – testa!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar