Saga har nyss fyllt 17 år och igår fick jag chansen att fira henne med en trerättersmiddag. Jag valde hennes favoriter och bjöd på en födelsedagsmiddag med ceasarsallad. Bland annat.
Grattis min fina underbara Saga!
Födelsedagsförrätt:
Det blev även hennes favoritförrätt laxrullar med rökt lax och Philadelphiaost. Eller inte bara hennes favorit utan en av mina godaste rätter. Och kanske en av anledningarna till att jag började att laga mera mat.
Födelsedagsvarmrätt:
Varmrätten sedan, blev en riktigt god Ceasarsallad med räkor och såklart en hemgjord Ceasardressing. Det är dressingen som gör rätten, så hoppa inte över den. Lite meckig, men såå värt det!
1 kg räkor
Valfri sallad, vi använde romansallad
Cocktailtomater
1-2 nektariner
1 paket bacon
Parmesanost
Peppar
Skala räkorna och lägg i en skål, ställ åt sidan. Dela och knaperstek baconet. Lägg upp baconet på ett papper, så fettet får rinna av.
Ta sedan ett stort, snyggt fat och bottna med stora bitar sallad. Lägg på tomatkvartar, nektarinklyftor och baconbitar. Toppa med svartpeppar och ev riven parmesanost.
Dressingen:
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk senap
1 vitlöksklyfta i bitar
2 äggulor
2 tsk sardellcreme på tub (går bra att utesluta)
salt och vitpeppar
Rapsolja
Riven parmesanost
ev. 0,5 dl Mjölk
Blanda och mixa vinäger, senap, äggulor, sardellcreme och vitlök. Späd långsamt med olja och smaka av när det känns lagom tjockt, ifall det blir för tjockt så späd med mjölk. Ta ner lite riven parmesan och kör mixern en kort stund till. Smaka ev av med salt och peppar, men det är inte heller säkert att det behövs. Häll upp i en annan snygg skål och servera på sidan.
Födelsedagsefterrätt:
Som avslutning på Sagas födelsedagsmiddag, så serverade jag en salt karamellpannakotta med kolasås. Yummie!