Salt karamellpannacotta med kolasås och nötter

-

Tittade på Nyhetsmorgon igår morse och såg Roy Fares göra en salt karamellpannacotta med kolasås och nötter som lät otroligt god. Sagt och gjort, jag hade alla delar hemma och ville gärna göra en trerättersmiddag till min familj.

Om den blev uppskattad? Absolut, och en efterrätt som därmed kvalar in till alla sköna middagar runt jul och nyår. Jag gjorde inte exakt som Roy gjorde, då jag inte hann göra karamelliserade nötter. Dock kan jag tycka att sötman räckte ändå. Jag gör inte heller lika stora portioner, då jag uppskattar att mina gäster orkar äta upp hela efterrätten och hellre smackar efter lite till, än att lämna kvar. För fyra personer:

Salt karamellpannacotta:

1 1/2 gelatinblad

3 dl grädde
1/2 tsk vaniljsocker

1 dl vatten
1 dl socker
Salt

Kolasås:

1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
2,5 dl grädde
30 g smör

Till servering:

Lättvispad grädde
Hackade nötter, jag tog en näve blandade nötter jag ändå hade hemma

Starta med pannacottan: Lägg gelatinblad i blöt. Koka upp grädden tillsammans med vaniljsocker och vispa så det blandas. Ställ kastrullen åt sidan och ta fram en annan kastrull. Mät upp vatten och socker och koka upp sockerlagen. Koka den tills nästan allt vatten kokat bort och sockret har fått en fin gyllenbrun färg.

Sockerlag till pannacotta

Häll sakta i din grädde och vispa så sockret löses upp igen. Värm om så behövs. Smaksätt med salt. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen. Vispa, så gelatinet löses upp. Häll upp på snygga glas och ställ in i kylen åtminstone fyra timmar.

Kolasåsen: Mät upp socker och sirap i en kastrull och låt smälta ihop. Fyll på med grädde och vispa så allt blandas. Låt småputtra ca 10 min tills smeten har fått en gyllenbrun färg. Ta kastrullen av plattan och vispa ner smöret. Ställ åt sidan för att svalna.

Salt karamellpannacotta med kolasås och nötter

Vid servering: Vispa grädden i en skål och hacka dina nötter. Ta fram dina pannacotta-glas och häll ett lager kolasås ovanpå. Jag valde att ta ett tunnare lager än Roy, då pannacottan är söt i sig. Lägg på en klick lättvispad grädde och toppa till sist med hackade nötter. Servera en väldigt god salt karamellpannacotta med kolasås och nötter. Min familj slukade efterrätten och Alva sa tom att hon skulle kunna äta den varje dag – riktigt bra betyg!

Salt karamellpannacotta med kolasås och nötter
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar