Saffranspasta med tomater

-

Hittade ett mycket gott recept på saffranspasta med tomater på Facebook som jag bestämde mig för att prova. Ni kanske tycker att det är aningen tidigt med saffran, men det tycker inte jag. Och på Gotland så äter de saffran året runt, mycket tack vare deras saffranspannkaka.

Tillbaka till FB: Linda Andersson Hafner hade postat ett recept ur en vegansk kokbok men jag valde att göra den med de mjölkprodukter jag ändå hade hemma. Så nedan är mitt recept, men bara att byta ut mot veganska alternativ för att att alla ska kunna äta. Jag gjorde också ungefär hälften av receptet nedan.

Valfri pasta för 4-6 personer (jag valde spagetti)

600 g tomater (jag blandade både vanliga tomater och cocktailtomater)
En rejäl knippe färsk basilika (ca 10g)
3-4 vitlöksklyftor
Olivolja
ca 1 msk socker
1 g saffran (dvs två påsar á 0,5g)
1,5 dl vitt vin
2 dl grädde
1-2 msk smör
Salt & Peppar

För garnering:
Färsk basilika
Riven parmesan

Ta fram en stekpanna och häll i olivolja. Hacka vitlöksklyftorna och låt fräsa. Dela tomater i mindre bitar och lägg ner bland vitlöken. Även hackad färsk basilika. Låt puttra tills tomaterna kokat sönder. Mot slutet kan en också trycka sönder dem med en slev eller stekspade.

Häll ner saffran och vitt vit, låt puttra så vinet reducerar ner, ca 10 min. Under tiden hinner du sätta igång pastavattnet och lägga ner pastan.

När vinet reducerat ner så häller du på grädde och gärna ett par klickar smör. Sänk värmen och låt puttra tills pastan är klar. Häll av pastavattnet och lägg ner pastan i stekpannan. Smaksätt med salt & peppar och vänd runt så smakerna blandas. Ta stekpannan av plattan och toppa med riven parmesan och färsk basilika.

En enkel och väldigt god saffranspasta med tomater är serverad!

Saffranspasta med tomater
Saffranspasta med tomater

Känner ni att saffranssuget startar igång? Här har jag samlat mina recept med saffran i – både bakverk, maträtter och efterrätter. Nu börjar julen 2021!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kyckling i tomatgratäng

Hemmagjord hamburgerdressing

Pepparkaksbönder

Populära kategorier

Föregående artikelMin Smakbox Höstmix
Nästa artikelGreen Harmony som fredagsdrink

Kommentera