Svartklubben på Söder

-

I slutet på oktober var vi till Stockholm över en helg. Jag fyllde år på lördagen, så vi passade på att ta en weekendtrip. Under vårt besök var planen att ta det lugnt och det enda vi hade bokat var Svartklubben på Söder.

Svartklubben på Söder

Svartklubben är en restaurang som drivs av den blinde krögaren Ulf och Co. En helt svart restaurang (så svart så du inte ens ser handen framför dig) för att du ska få uppleva något helt nytt, använda nya sinnen men också för att berätta hur livet är för en blind person. Vi var handikappade i några timmar, men de är handikappade hela tiden. Det är en nyttig insikt för oss alla seende.

Svartklubben på Söder

Vi kom till restaurangen på utsatt tid, alla kommer till kvällens sittning kl 18. Vi hade valt dryckespaketet och fick då också ett glas bubbel som välkomstdrink. Bubblet serverades med en förklaring om hur kvällen skulle gå till och sen fick vi sätta oss och vänta på vår tur. Vi fick också stänga av våra mobiltelefoner och ta av våra lysande klockor, allt för att det vara fullständigt svart i restaurangen.

Svartklubben på Söder

Den blinde krögaren Ulf kom och ropade upp vårt nummer och det var vår tur. Vi blev ledda genom mörkret genom att hålla armkrok och blev satta vid vårt bord, intill varandra, vilket jag uppskattade. Det blev väldigt mycket lättare att skåla med varandra då vi satt på samma sida och kunde hitta igen den andres glas med den fria handen. Daniel fick enligt uppgift en fönsterplats, men det inget vi ens kunde ana oss till.

När alla gäster kommit och fått sin plats så var det en presentation av kvällen. Då fick vi bland annat veta att nödutgångsskyltarna var släckta, men ifall de skulle behövas, så skulle de tändas upp. Strax därefter kom också förrätten in. Den ställdes framför oss men vi fick inte veta vad det var för förrätt. Vi fick använda vår gaffel och kniv och börja känna oss fram på vår tallrik. Något spetsades på gaffeln och jag fick föra okänd mat mot munnen.

Återigen fick vi jobba med våra andra sinnen. Smak, lukt och känsel gick på högvarv och lyckades lista ut att förrätten var en svamptoast, fastän jag inte såg ett dyft. Vissa gafflar kom till munnen tomma, medan andra gafflar hade en alldeles för stor bit på sig. Några få var i lagom storlek. Sorlet i lokalen skvallrade om att alla andra gäster upplevde samma sak

Kvällen fortsatte med lamm till varmrätt och äppelpaj till efterrätt och dryckespaketets olika smaker. Då och då tog Ulf ton och sjöng några sånger om hur det är att vara blind. Musiken är en stark del av Svartklubben och han fick sittande ovationer (det hade inte spelat någon roll ifall någon ställt sig upp för att applådera, för ingen hade sett. Varken Ulf eller någon av oss andra) efter varje låt.

Jag önskar att jag hade haft några bilder att visa, men det var helt enkelt becksvart där inne. Ibland provade jag att blunda medan jag satt vid bordet, men det var ingen skillnad. Det var lika svart oavsett om jag hade ögonen öppna eller stängda.

En kväll hos Svartklubben på Söder är något jag kan rekommendera för er alla. Det är nyttigt att utmana sig själv, lära sig lite mera om en handikappads vardag och använda andra sinnen än ögonen. Nästa gång ni åker till Stockholm, boka en intressant middag hos Svartklubben på Söder.

Svartklubben på Söder

Hitta hit: Svartklubben på Söder

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kyckling i tomatgratäng

Hemmagjord hamburgerdressing

Pepparkaksbönder

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

    • Ja, det var en spännande upplevelse som jag kan rekommendera till alla. Att utmana sig själv och få andra insikter är nyttigt. Och dessutom roligt att lyssna på alla andra gäster som också får upp tomma gafflar till munnen :)

Kommentera