Vodkapasta med haricot verts till lördagsmiddag, vad sägs om det? Vodka i maten, vad falls? Ja, vodkan i denna tomatsås bidrar till att binda grädden med syran i tomaterna. Allt blir mera krämigt och tomaterna smakar mera. Vodkan behöver ni inte bekymra er om, alkoholen kokar bort ganska snabbt.
Pasta för fyra personer
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 nävar haricot verts, tinade och ev delade i mindre bitar
500 g passerade tomater
2 dl grädde
1 dl vodka
Ev chiliflakes för lite hetta
Riven parmesan, 2 dl + 1 dl
Salt & peppar
Ev persilja vid servering
Starta en kastrull för pastakokning. Hacka lök och vitlök och låt fräsa i en stekpanna tillsammans med haricot verts. Fyll på med passerade tomater och låt puttra ihop ett par minuter. Häll i pastan i kastrullen men häll av innan pastan är helt färdig. Den fortsätter i stekpannan sen.
Fyll på med grädde och vodka och låt puttra. Häll av pastan (spara lite kokvatten) och häll ner pastan i stekpannan. Låt pastan puttra med ett par minuter och suga åt sig av tomatsåsen. Blanda i 2 dl riven parmesan och låt smälta in i tomatsåsen.
Servera pastan i snygga tallrikar och pimpa rätten med svartpeppar, persilja och mera riven parmesan. Gott och enkelt!