Mästerkockens franska löksoppa

-

Jag och Saga såg på Sveriges Mästerkock och Efter Stängning på TV i onsdags och blev inspirerade! Framför allt i Efter Stängning när Marcus Aujalay kör en Masterclass och visar hur han gör en rätt. Denna vecka fick vi se mästerkockens franska löksoppa.

Vi handlade det vi behövde och i fredags så ställde sig Saga vid spisen och började koka denna löksoppa med väldigt lyckat resultat. Ungefär så här gjorde hon middag för tre personer (vill ni se Marcus tillagning så hittar ni den här):

8 gula lökar
Olja att fräsa löken i
1 vitlöksklyfta
Timjan
1 l kycklingbuljong
2 dl vitt vin
Peppar

Surdegsbröd, gärna baguette som ryms i sopptallriken
Riven Gruyere-ost, vi hade ca 100g till sex bröd (2 per tallrik)

Börja med att dela lökarna i hälften och sen skiva dem. Ta fram en gryta och ta lite olja i botten, värm upp till medelvärme. Fräs löken en stund innan du lägger ner vitlöken. Fortsätt steka på svagare värme tills löken tar färg och att den karamelliseras en aning i botten.

Här hinner du också smörsteka några baguetteskivor, lägg åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader.

Häll i buljong och vin och låt löken puttra åtminstone 10 min men gärna längre än så. Smaka av och tillsätt timjan samt ev peppar.

Skopa upp soppan i djupa skålar och lägg ett par brödbitar i varje skål. Toppa bröden med riven Gruyereost och sätt in i ugnen ca 10, tills osten blivit lite gratinerad. Servera din löksoppa omedelbart.

En riktigt god soppa med ett gott bröd på toppen. Snåla inte heller och välj en billigare ost, utan gå på mästerkockens franska löksoppa om ni ska prova. Det är värt att jobba med goda smaker även om de kostar lite mera.

Mästerkockens franska löksoppa
Mästerkockens franska löksoppa
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar