Vi har väl alla sett att Adam Thulin vann Sveriges Mästerkock 2022? En kille som verkligen har koll på sina smaklökar trots sina unga år. Jag följer Adam på Instagram och fastnade för hans Baba Ganoush med Burrata. Jag gillar röror i olika former och att komplettera med Burrataost måste bli gott!
Jag gjorde bara en liten sats på en aubergine men vi var bara tre som skulle äta middag, så det räckte. Det recept jag valde att följa är istället på tre st auberginer.
3 st aubergine
0,5 dl olivolja
5 klyfta(or) vitlök
0,5 tsk chiliflakes
3 msk sesampasta
0,5 kruka(or) färsk persilja
1,5 msk citronsaft
0,5 tsk spiskummin
Salt & Peppar
2 st Burrataostar
Surdegsbröd i skivor, gärna smörstekta
Värm ugnen till 175 grader. Dela auberginerna på längden och skär skåror i köttet. Lägg dem på en plåt med skalet nedåt och ringla över olivoljan. Lägg hela vitlöksklyftor med skal på runt om. Rosta auberginerna och vitlöken mitt i ugnen i ca 30-40 min. Ta ut och låt svalna.

Gröp ur aubergineköttet med en sked ner i en matberedare. Skala vitlöksklyftorna. Mixa aubergineköttet med vitlöken, chiliflakes, sesampasta, citronsaft och spiskummin. Finhacka persilja och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev mer olivolja om röran blir för fast.
Lägg Burrata i röran och dela varje ost i klyftor. Ställ fram tillsammans med smörstekt surdegsbröd och skopa upp Baba Ganoush tillsammans med Burrataost. Ev lite flingsalt på toppen.
