Att springa RunStreak till Guckuskon

-

Transportlöpning är ett alldeles utmärkt sätt att få till sin dagliga löpning och något som jag använder en till flera gånger i veckan. Jag transportlöper till butiken för att kompletteringshandla, jag transportlöper till biblioteket för att lämna tillbaka lånade böcker, jag springer HittaUt för att springa men ändå göra något annat under tiden. Och i helgen sprang jag Runstreak till Guckuskon.

Guckusko är en orkidé som är en sällsynt blomma som särskiljer sig från alla andra orkidéer. Både i utseende och hur insekter får pollen. Här ett urklipp från Wikipedia:

Till skillnad från alla övriga släkten av orkidéer har guckuskon två fertila ståndarknappar av obetydlig storlek, nämligen de två, som står på ömse sidor om könspelarens bas. Den mittersta och största ståndaren är däremot steril, ett så kallat staminodium, och känns hos denna art igen på sin tunglika form och små mörkröda fläckar.

En annan egendomlighet är den blåsformiga, ihåliga läppen (hos denna art av ljusgul färg och fast, vaxlik konsistens). Denna läpp är under blomningen riktad framåt och genom en så stark bakåtböjning av blomskaftet att blomman stjälper över. Framför staminodiets rödfläckiga skiva finns den öppning som leder in till läppens ihålighet. En insekt som kryper ned denna väg, passerar över det stora, skivlika märket och detta blir då pollinerat, om insekten medfört något pollen utifrån.

I läppens botten finner insekten korta, saftfyllda hår, som den suger och slickar på. Men genom läppens form hindras insekten att komma upp igen till mynningen, genom vilken den kommit in. Förr eller senare upptäcker dock det fångna djuret två små dagöppningar invid läppens fästpunkt. Dit beger sig fången. Men endast småbin lyckas tränga sig ut genom dessa små öppningar, medan större insekter förblir instängda och dör inne i läppen.

De två fertila ståndarknapparna sitter just i vägen vid var sin av dessa små sidoutgångar och när insekten tränger sig ut, blir den därför behäftad med pollen, som är av vanlig beskaffenhet och består av fria pollenkorn. Blommans läpp är alltså en fälla som är avsedd att dels hålla kvar insekten en lång stund i beröring med märket, dels i befrielsestunden helt oförmärkt låta den få med sig lite pollen i pälsen. Bakom läppen ses ett kalkblad med två uddar, alltså två sammanvuxna blad.

Guckuskon finns i vilt tillstånd i två varianter och denna kväll hittade jag både de klassiska med rödbruna kalkblad och de med gulgröna kalkblad.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar