Vissa maträtter och fikabröd fungerar verkligen året om och varje vecka. Jag tänker t ex på pannkaka eller tacos som barnen (och därmed hela familjen) älskar året om. I fikaväg så tänker jag t ex på hallongrottor och kladdkaka. Det funkar alltid. Så även en vintrig Silviakaka. Så baka en form inför helgen, så fikabrödet är klart när helgen börjar.
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl vatten
Börja med att sätta ugnen på 175 C (vanlig ugn). Klä en form med bakplåtspapper eller smöra/bröa din form. Jag valde en form som är 20*30 cm (ifall du tar en vanlig stor ugnsplåt så måste du göra dubbel sats).
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt sedan i smeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 min. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
100 gram smör (här går det också att bryna smöret – magiskt gott!)
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
en skvätt pressad citron
Vinterströssel (eller kokos)
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt smälta. Vispa till en slät kräm och häll den sedan över den kalla kakan. Strö över strössel direkt och låt stelna något innan ni skär den i bitar. Njut den goda kakan till en kopp kaffe och dina gäster kommer att älska dig!
