Vintrig Silviakaka

-

Vissa maträtter och fikabröd fungerar verkligen året om och varje vecka. Jag tänker t ex på pannkaka eller tacos som barnen (och därmed hela familjen) älskar året om. I fikaväg så tänker jag t ex på hallongrottor och kladdkaka. Det funkar alltid. Så även en vintrig Silviakaka. Så baka en form inför helgen, så fikabrödet är klart när helgen börjar.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl vatten

Börja med att sätta ugnen på 175 C (vanlig ugn). Klä en form med bakplåtspapper eller smöra/bröa din form. Jag valde en form som är 20*30 cm (ifall du tar en vanlig stor ugnsplåt så måste du göra dubbel sats).

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt sedan i smeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 min. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.

100 gram smör (här går det också att bryna smöret – magiskt gott!)
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
en skvätt pressad citron
Vinterströssel (eller kokos)

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt smälta. Vispa till en slät kräm och häll den sedan över den kalla kakan. Strö över strössel direkt och låt stelna något innan ni skär den i bitar. Njut den goda kakan till en kopp kaffe och dina gäster kommer att älska dig!

Vintrig Silviakaka
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar