Silviakaka med brynt smör till Mors Dag

-

Idag är det Mors Dag och vi alla känner väl en mamma? Vår egen som förhoppningsvis kan förgylla vår dag alternativt att vi själva är mamma. Oavsett så ska mammornas dag firas, för jösses vilket jobb vi gör! Året runt! Antingen om du vill fira din mamma med en tårta? Eller fika i bersån (vilket betyder inomhus i Jämtland det här året)? Ett väldigt gott, och enkelt, fika är Silviakaka med brynt smör.

Såklart går det att göra helt vanliga Silviakakor eller Silviasnittar, men att krydda kakan med brynt smör-glasyr föll mig i smaken i alla fall. Alternativt Silviakakor med chokladglasyr eller lakritschokladglasyr. En väldigt god kaka oavsett!

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl vatten

Börja med att sätta ugnen på 175 C (vanlig ugn). Klä en form med bakplåtspapper eller smöra/bröa din form. Jag valde en form som är 20*30 cm som passar utmärkt.

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt sedan i smeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 min. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.

100 gram smör
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
en skvätt pressad citron
kokos (eller strössel)

Smält smöret i en kastrull och låt smöret fortsätta bubbla. Vispa gärna, så smöret inte bränner i botten. Låt stå till smöret slutat bubbla och har fått en ljusbrun färg. Doften av kola sprider sig i köket. Ta kastrullen av spisen.

Blanda ner övriga ingredienser. Rör till en slät kräm och häll den sedan över den kalla kakan. Strö över kokos (eller strössel) direkt och låt stelna något innan ni skär den i bitar.

Silviakaka med brynt smör
Silviakaka med brynt smör
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

    • Haha, din förtjusning i frusna kakor får stå för dig! Själv gillar jag den mjuka kakan där smakerna kommer fram ;)

Lämna ett svar