Elegant och enkel kräftsoppa

-

Här kommer en elegant och enkel kräftsoppa som smakar avancerat men som är plätt-lätt att laga. Vi njöt av soppan under Kristi himmelfärdshelgen tillsammans med ett gott surdegsbröd från bageri.

Och det är faktiskt ett annat tips – köp bröd på bageri ibland och känn skillnaden jämfört med brödet som du köper i butik. Det är ett 30% dyrare bröd, men det är 100% godare! Det mättar också mera än butiksbrödet, så det kanske går jämnt ut till slut.

Men nu var det soppan vi skulle prata om. Gör så här för ca 4 portioner (och ät soppan tillsammans med ett gott bröd, smör och ost).

1 stor morot eller 2 mindre
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olja
4 dl vatten
1 msk hummerfond
150 g kräftost (funkar med räkost också)
1 dl creme fraiche
Mjölk och vetemjöl som redning
Cayennepeppar alt citronpeppar
Räkor eller kräftstjärtar (den här gången åt vi soppan utan, vilket också funkar)

Garnering:
Creme fraiche
Hackad dill
Svartpeppar

Riv moroten grovt och hacka löken. Lägg ner i en kastrull med lite olja i botten. Fräs moroten och löken ett par minuter innan du häller ner vatten och fond/buljongtärning. Låt koka tills moroten är mjuk och mixa den sedan till småbitar.

Fyll på kastrullen med mjukost och creme fraiche, och låt koka upp. Kör gärna ett varv med mixerstaven igen, för att mixa sönder creme fraichen ordentligt. Blanda och häll på redning så den tjocknar till sig med ett uppkok. Dra kastrullen av sidan och häll i räkorna/kräftstjärtarna. Det räcker om de blir varma, de behöver inte kokas.

Servera elegant och enkel kräftsoppa i snygga tallrikar eller skålar, vi äter som bekant med ögonen också. Toppa gärna med en klick creme fraiche, hackad dill och svartpeppar.

Elegant och enkel kräftsoppa

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar