Runda kolakakor

-

Vem har sagt att kolakakor måste vara avlånga snittar? Såklart går det lika bra att baka runda kolakakor! Skämt åsido, jag har också alltid gjort mina kolakakor som långa snittar, men såg en bild någonstans och ville prova baka runda kolakakor istället. Med några fina snöflingor på – fastän det i princip är sommar!

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5-1 tsk kardemumma (helt klart bäst att mortla kardemummakärnor – mycket mera smak)
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Ta fram smöret, så det hinner mjukna en aning. Då är det mycket lättare att få ihop degen.

Vispa ihop rumsvarmt smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke. Fyll på med vetemjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop till det blir en deg.

Rulla små bollar (mina var ca 1 cm i diameter, utplattade ca 2 cm) och lägg ut dem med lite mellanrum (mina blev ca 3 cm i diameter när de var gräddade). Tryck till bollarna med fingrarna, så de blir ca 4 mm höga. Lägg ut ett snyggt strössel och grädda i knappt 10 min – håll koll!

Runda kolakakor
Runda kolakakor

Ta ut och njut av ljuvliga småkakor till kaffet!

Runda kolakakor
Ni kanske tycker att de ser torra ut, men icke. Riktigt goda runda kolakakor.
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar