Saffransmazariner till fjärde advent

-

Jag måste börja med att varna er! Att baka och äta hembakta mazariner är farligt! För ni kommer aldrig att uppskatta köpemazariner efter det. Det är i alla fall min erfarenhet. Tyvärr bakar jag inte mazariner men igår bakade jag saffransmazariner till fjärde advent. Perfekt att ha redo i frysen och plocka fram till fikat.

Nu har jag bara tre ljus i bakgrunden, men det har ju inte varit fjärde advent än. Ni förstod det såklart!

Mazarin-mördegen:

200 g mjukt smör
5½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Metallformar att grädda i

Blanda ihop ingredienserna i en bunke till en deg och tryck ut en degbit i varje form. Jag brukar ta ut degen på bakbordet och knåda ett par gånger innan jag rullar en rulle. Då kan jag enkelt skära 25-27 st lika stora bitar av degen, så man vet att det ska räcka till alla. Enklast är det att trycka ut degen i metallformarna. Ställ åt sidan och rör ihop fyllningen.

Mandelmasse-smeten

100 g mjukt smör
100 g brynt smör
0,5 g saffran (dvs 1 påse)
400 g mandelmassa
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Ta fram smöret så det hinner bli rumsvarmt. Bryn hälften i en kastrull och blanda ner saffranet när smöret är brynt och står på sidan. Blanda ingredienserna med varandra, och fyll sedan upp formarna så det är nästan upp till toppen.

Grädda ca 15-20 min i 175 grader, tills mandelmassesmeten bullat upp sig och fått lite färg. Ta ut och låt svalna en liten stund innan du lägger på en god apelsinglasyr.

Apelsinglasyr

2½ dl florsocker
skalet från 0,5 apelsin (ekologisk och tvättad)
saft från apelsinen (ta lite i taget så du får en lagom rinnig glasyr)

Rör runt och fördela sedan ovansidan med glasyr, ganska enkelt med baksidan av en tesked. Låt glasyren stelna och ta sedan en tugga ljuvlig mazarin! 

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar