Klassiska mandelmusslor

-

Ett fika som jag minns ända från min mormor och då vi firade jul med henne var efterrätten med mandelmusslor, grädde och sylt. Jag var kanske inte så imponerad då, jag var kanske 5-6 år vid tillfället. Det jag var mest intresserad av var ju istället chokladasken som stod i mormors vardagsrum.

Mandelmusslor, 40 st

2 dl hel sötmandel, eller ca 125 g mandelmjöl
1,5 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 ägg
2-3 droppar bittermandelarom eller 4 bittermandlar
4 dl vetemjöl

Skålla, skala och mal mandeln om du inte använde mandelmjöl, ställ åt sidan. Rör socker och smör poröst. Blanda i mandel, ägg, bittermandel (också skållad och mald) och mjöl och arbeta ihop till en deg. Plasta och låt vila i kylen en timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut deg ganska tunt i formarna. Jag brukar ha i extra deg så att det blir över kanten och skära bort det som sticker ut över. Har du nya formar som inte använts tidigare så är det bra att smörja dem med lite smör första gången.

Grädda mandelmusslorna i nedre delen av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 8 min. Låt kakorna svalna lite. Stjälp försiktigt upp dem och lossa dem ur formarna.

Klassiska mandelmusslor
Klassiska mandelmusslor

Servera mandelmusslorna fyllda med vispad grädde och sylt eller bär.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar