Toscakaka med saffran

-

En julkaka till hinner vi väl med? Bara för att den är så god och relativt enkel att baka. Jag gjorde en toscakaka med saffran som vi kunde fika på till kaffet under julhelgen, satt fint precis som den var men kanske ännu lite bättre med en klick lättvispad grädde. Det knäckiga locket gör dock att den är enklare att äta för hand.

Toscakaka med saffran

100 g smör
1 pkt saffran (0,5g)
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde

Toscaglasyr

100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån (också enkelt att flisa sin egen mandel, men det tar lite tid)
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, och ”klistra” (med lite smet) fast bakplåtspapper längs kanten. Alternativt smörj och bröa formen som vanligt.

Smält smöret tillsammans med saffran och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen och blanda om till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min.

Förbered under tiden toscaglasyren genom att blanda alla ingredienserna utom mandelspån och vaniljsocker i en kastrull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspån och vaniljsocker. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare i 15 min eller tills kakan har fått färg (jag missade att flytta upp kakan till mitten och därför behövde den ett par minuter extra för att få färg på toscaglasyren. Det gjorde kakan en aning torrare än vad den behöver vara).

Toscakaka med saffran
Toscakaka med saffran
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar