Mot bergets norra sida – Kilimanjaro dag 3

-

Kilimanjaro dag 3 började ganska exakt likadant som dag 2. Kaffeväckning vid tältet kl 06.00 och fokus på att packa ihop i våra duffelbags under närmaste timmen. Frukost i mässtältet kl 07 och då skulle tältet vara tomt.

Inatt hade jag sovit sämre då jag vaknat flera gånger av att jag frös. Fastän jag sovit i både underställ och strumpor, så räckte det inte mot nattfrosten och ca fyra minusgrader. Vid frukosten så var vi flera som berättade om en kall natt. Mera kläder i sovsäcken får bli lösningen samt ett bra tips från Jens. Att lägga dunjackan ovanpå sovsäcken som ett extra värmande lager.

FrånShira One Camp 3500 möh
TillMoir Hut 4161 möh
Längd11 km
Vandringstid7 timmar
Höjdmeter700
KlimatzonLåg alpinzon / Hög alpinzon

Kilimanjaro dag 3 som skulle ta oss från Shira One Camp till Moir Hut skulle bli ganska lång. Vandringen är 11 km lång och beräknas ta sju timmar. Vi kom iväg som planerat strax efter 8 på morgonen. Vätskeblåsorna påfyllda, ansiktet insmort med solfaktor 50 och dagsryggsäcken på ryggen. Vår guide Philip tog ledningen och satte samma långsamma tempo som dagarna innan. Väldigt skönt att någon annan håller ner tempot. I annat fall hade det nog varit enkelt att rusa iväg för fort.

De första kilometrarna var väldigt platta och lätt att gå, men vi tog knappt några höjdmeter. Kändes lite som en vanlig söndagspromenad där vi hade 12 nya kompisar att lära känna. Vi kom alla väldigt bra överens och det var nog aldrig tyst i ledet. Då och då ropade en kollega ordet Skål! och då var det dags för ett par klunkar vatten från varsin Camel Bak i ryggsäcken.

Då vi vandrade på längs förmiddagen så fick vi också veta att vår gruppmedlem Anders inte mådde speciellt bra. Han hade sovit dåligt under natten och visade alldeles för låg siffra i syresättning. Diskussioner mellan guiderna och tillsammans med Anders gjorde att Anders var tvungen att avbryta vår vandring vid lunch dag 3. Då var vi på ca 3900 möh.

Här passade det ändå bra att avbryta, då det var nära till en väg där han också kunde bli upphämtad och skjutsad först till en läkare och sedan tillbaka till Arusha. Även om det var rätt för Anders att bryta, så kändes det väldigt tråkigt för hans sambo Lotta men även för oss andra. Det blev också verkligt att höjdsjuka kan drabba vem som helst, när som helst. Anders är en van bestigare och har varit upp på Kilimanjaro förut. Han har dessutom bestigit Aconcagua i Argentina som är 6962 möh.

Sista biten in mot nattens camp Moir Hut var ganska platt men gick längs bergskanten. En av rasterna blev i en stor grotta där vi kunde pusta ut och fylla på energi. En lång dag då vi avverkat många kilometer så det kändes extra bra att komma fram till vår camp.

Som vanligt mottagna vid tältet av Samuel och Jonas som slog av dammet från våra byxor och skor innan vi kunde krypa in i tältet och pusta ut. Middag i mässtältet där det böjds på purjolökssoppa till förrätt samt pasta med biffsås till varmrätt.

Rutinen att komma till tältet med dagens tunna vandringskläder på sig, för att byta om hela vägen och sätta på sig underställ samt leta fram mössa, vantar, expeditionsdunjackan samt pannlampa satt stadigt redan. Det var fortfarande ok varmt då vi gick till middagen men under tiden vi åt så gick solen ner och mörkret samt minusgraderna kom smygandes snabbt.

Här vid Moir Hut fick vi en sagolik solnedgång samt att det var stjärnklart. Vi var så pass långt bortom ljusföroreningar, så Vintergatan framträdde på ett sätt jag aldrig sett den förut. Så vackert!

Om du vill läsa om hela resan så kan du enkelt klicka in här. Jag har inte hunnit skriva om alla dagar ännu, men det kommer!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar