Kiwisylt till ostbrickan

-

Jag vet inte hur det är hos er, men här hemma så är vissa periodare på vissa matvaror då och då. Ibland går det Tuc-kex i rasande fart, ibland hinner jag inte köpa nya (Nyåkers) pepparkakor förrän de är slut. Ibland kan någon känna av laktos, så då köper jag laktosfritt till samma någon kommit på att det funkar nog med vanlig mjölk ändå. Så kan det även bli med kiwi. Första korgen går åt snabbt och enkelt och jag köper en ny. Helt plötsligt har denna nya korg stått orörd i en vecka och jag hinner tänka att de kanske blir dåliga. Igår gjorde jag därför kiwisylt till ostbrickan i helgen.

Kiwisylt? Funkar det verkligen? Jajemän, det funkar alldeles utmärkt. Både till ostbrickan och till pannkakorna. Du kanske måste överraska familjen med både och i helgen?

600 g skalade kiwifrukter (Ca 10st)
400 g syltsocker

Skala och lägg dina kiwifrukter i en kastrull (väg och kolla hur mycket de väger, för att veta hur mycket socker du ska ta till). Mixa kiwifrukterna, så de blir som en kiwisås. Tillsätt syltsocker och låt småputtra i dryga 5 min. Ta bort från plattan och häll upp på varma burkar*.

Kiwisylt till ostbrickan

Kiwisylt till ostbrickan

*  Jag brukar ställa ugnen på 100 grader och ställa in några diskade glasburkar i ugnen medans jag kokar min sylt. På så sätt bränner man bort alla bakterier. Ta fram dem och fyll i sylten i de varma burkarna. Fyll ända upp till kanten och lägg på ett lager plastfolie innan du skruvar på locket. Förvara burkarna upp och ner. Då kan man förvara syltburkarna i sitt vanliga skafferi, utan att sylten blir dålig. Så här lärde jag mig av min mamma och det funkar! Husmorstips är verkligen beprövade och bra sätt!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar