Det här är ett recept jag har läst om både här och där men inte kommit mig för att prova, förrän förra helgen.. Och oj vad gott och smidigt det var! Jag pratar om att tillaga fläskytterfilé i brödform. En rätt som sköter sig själv i ugnen under tiden du fixar potatis och dukar fint. Åker upp på favoritlistan när jag ska fixa någon större middag till fler personer – det går ju att grädda flera brödformar samtidigt också.
1 st fläskytterfilé (ca 800-1000 g)
3 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
1 st köttbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Sås
1 dl vispgrädde
ca 2-3 msk mjöl
skyn från formen
Att servera till:
Potatis i någon form – jag valde att göra hasselbackspotatis denna gång
En god sallad
Ev en god vinbärsgelé
Sätt ugnen på 175 C. Putsa fläskytterfilén och lägg den i en avlång brödform. Blanda samman resterande ingredienser och häll detta över köttet. Sätt in formen i ugnen tillsammans med en ugnstermometer. Fläskytterfilén behöver komma upp i 65-68 grader för att bli klar. Någonstans 1-1,5 h.
Ta upp köttet ur formen och linda in det i folie för att få vila. Sila av skyn ner i en kastrull och tillsätt grädde och mjöl som du skakat ihop. Koka samman till önskad konsistens. Skiva upp köttet och lägg det i en avlång snygg form med kanter. Häll på såsen ovanpå köttet och servera resterande sås på sidan om.
Ställ fram allting på bordet och ropa in familjen. En smidig middag då det blir mycket mat på ett väldigt enkelt sätt.

