Amaretto Sour som fredagsdrink

-

Löningsfredag idag och då vill vi väl ha en god drink för att runda av veckan? Jag har varit sugen att prova en Amaretto Sour som fredagsdrink länge, men de gånger jag tänkt prova, så har vår Disaronno redan varit slut (Daniels favorit – alla kategorier). För det är alltså den mer kända alkoholen Disaronno som är mest känd som Amaretto – lite förvirrande men jag hittade förklaringen på Wikipedia:

Illva Saronno m. fl. Amaretto di Saronno och Amaretto Disaronno är tidigare benämningar på den mandelsmakande italienska likör som numera går under namnet Disaronno Originale. Trots den tydliga mandelsmaken innehåller den ingen mandel; smaken och bitterheten kommer istället från innehållet av aprikoskärnor och kryddor.

Denna likör skapades enligt legenden 1525 som en kärleksgåva till Bernardino Luini av en ung kvinna i Saronno i norra Italien. Den kallas därför ofta för Kärlekens likör.

Men åter till veckans fredagsdrink. För en drink Amaretto Sour så gör du så här.

5 cl Amaretto
3 cl Citronjuice
2 cl Sockerlag
2 cl Äggvita
2 stänk Angostura Bitters
Is

Häll alla ingredienser utom is i en shaker. Torrskaka shakern – dvs skaka utan is. Detta gör att äggvitan blandar och skummar sig bättre och ger drinken en fylligare konsistens.

Fyll shakern med is och skaka igen tills drinken blivit kall. Sila upp drinken genom en finmaskig sil i ett snyggt cocktailglas och garnera (förslagsvis med maraschinokörsbär).

Jag föredrar att servera Amaretto Sour med äggvita eftersom det gör en mera elegant drink. Det går dock utmärkt att blanda drinken utan äggvita. Man kan antingen utesluta äggvitan helt eller ersätta den med aquafaba (kikärtsspad) för en vegansk drink.

Amaretto Sour
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Chorizopasta med broccoli

Gammeldags stuvade morötter

Grillostbiffar med zucchini

Starka självständiga kvinnor?

Chokladkaka med zucchini

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar