Smördegssnittar med potatis och karamelliserad lök

-

Ett gott och mera matigt plock som passar alldeles utmärkt nu under påsk, framåt Kristi himmelsfärdshelgen, national- och studentdagen, midsommar osv. Smördegssnittar med potatis och karamelliserad lök smakade alldeles utmärkt här hemma.

Receptet har jag hittat hos TV-kocken Siri Barje – en utmärkt kock som fokuserar på god vegetarisk mat.

1 smördegsrulle
Karamelliserad lök av 2-3 gula lökar
1,5 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
Salt & peppar
3-4 små potatisar
Oliver
Honung
Rosmarin

Börja med att karamellisera löken, det går alldeles utmärkt att göra dagen innan och spara i kylen.

Bred ut smördegen på en plåt och sätt ugnen på 200 grader. Skär upp smördegen i lagom stora portionsbitar, jag skar smördegen i åtta delar men ifall det är ett mingel så passar 16 bitar bättre.

Ta fram en skål och blanda den karamelliserade löken med creme fraiche, riven parmesan och smaksätt med salt & peppar. Bred ut lök-röran på smördegen.

Skär potatisen med hjälp av en mandolin i väldigt tunna skivor och lägg ut dem i ett snyggt mönster ovanpå lök-röran. Sätt in plåten i ugnen och grädda tills smördegen har fått lite färg, ca 15-20 min.

Dela oliver i mindre bitar och ta fram honung och rosmarin. När plåten kommer ut så lägger du ut lite olivbitar på dina smördegssnittar med potatis och karamelliserad lök. Ringla även honung och toppa med rosmarin & svartpeppar.

Servera genast tillsammans med något gott bubbel.

Smördegssnittar med potatis och karamelliserad lök
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar