Melanzane alla parmigiana är en rätt som låter lite för enkel för att servera som helgmiddag, men den är så god så den klassar helt klart in! Lite av en vegetarisk lasagne men krispet från brödsmulet gör den extra god! Lova mig att ni testar den här rätten snart!
1 aubergine
Salt
Olja
Valfri tomatsås, jag valde min färdiga från Heinz men det finns många liknande
2 förp mozzarella (eller en förp färdigriven mozzarella)
Brödsmul:
150 g riven parmesanost
0,5 kruka färsk basilika
0,5 dl panko
0,25 dl olja
Börja med auberginen. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginerna i tunna skivor och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Salta lätt och låt saltet dra i ca 10 min – då dras beskan ut. Skölj eller torka av saltet och lägg sedan tillbaka skivorna på plåten. Stryk på lite olja och sätt in i ugnen för att rostas, ca 10-15 min. Blanda brödsmulet och skiva mozzarellan under tiden.
Ta fram en stor ugnsform och ta lite olja i botten. Lägg sedan tomatsås i botten och sen varvar du aubergine, mozzarella, brödsmul och tomatsås. Avsluta med aubergine, mozzarella och brödsmul. Sätt in i ugnen och gratinera din Melanzane alla parmigiana tills den får en gräddad yta, ca 30 min.
Ställ fram ugnsformen mitt på bordet och servera tillsammans med en god sallad.