Hösten är lika med pumpasäsong och att äta säsongsvaror är både det billigaste och smartaste vi kan göra. Jag hittade en fin Butternutpumpa till bra pris i min butik och slog till. Middagen blev därför en matig pumpasoppa som serverades med surdegsbröd från bageri. Och soppa är av någon anledning så gott på hösten. Det är som att vi måste få något varmt lättätet framför oss ibland för att må bra.
Har du någon favoritsoppa på hösten? Kommentera gärna längst ner så sprider vi våra favoriter.
1 kg pumpa
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 msk smör (välj växtbaserat för vegansk soppa
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde (välj växtbaserat för vegansk soppa)
2 tsk sambal oelek
Saft från 1 citron
Skala och hacka löken och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa, vatten och buljongtärning. Koka upp, sänk värmen och låt soppan koka tills pumpan är mjuk, ca 15 min (ju mindre bitar pumpa, desto snabbare går det).
Mixa soppan i kastrullen med en mixerstav och rör i grädde. Smaksätt med sambal oelek och citron. Låt soppan koka upp före servering.
Servera matig pumpasoppa i snygga tallrikar och servera gärna med en klick creme fraiche och ett gott bröd.