Vi har nog alla ätit den. Både en och två och fler gånger. Men den är ju fortfarande såå god! Jag pratar såklart om den klassiska ananaspajen. Och gamla bakverk behöver inte vara tråkiga, jag tänker istället att de där gamla godingarna bara är riktigt riktigt lyckade. Det är därför man vill göra dem om och om igen.
150g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl socker
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1 liten burk krossad ananas
Ev florsocker att pudra över kakan när den är klar
Sätt ugnen på 175 grader. Ta gärna fram smöret en stund innan så det hinner bli mjukt. Blanda ihop degen och tryck ut den i valfri ugnsform. Ställ åt sidan.
Knäck ägget och vispa sönder det. Blanda ner de andra ingredienserna till fyllningen och vispa ihop. Häll ner fyllningen i pajskalet och grädda pajen i ca 40 min. Låt den svalna, gärna till dagen efter.
Servera med vispad grädde eller en god vaniljglass och du har en väldigt god efterrätt eller helgfika framför dig.