Familjen Pis i Bryssel

-

Man kan väl inte åka till Bryssel utan att besöka Manneken Pis? Den mest kända i familjen Pis som alla håller till i Bryssel. Den mest kända är Manneken Pis. Bokstavligen en ”liten man kissar” på Brysselmål (på franska heter han istället le Petit Julien). Statyn byggdes 1618 eller 1619 och statyn har stulits många gånger. Orginalet sägs finnas bakom lås och bom på Grand Place i Bryssel, men nuvarande staty är från 1965.

Om du vill besöka Manneken Pis så hittar du honom kissandes vid korsningen Rue de l’Étuve/Stoofstraat och Rue du Chêne/Eikstraat. Var beredd på mycket folk som vill fotografera och ta selfies.

Manneken Pis

Så vad är då historien bakom den lilla kissande pojken? Jag har letat på Wikipedia och det är ingen som riktigt vet vad som hände, men det finns några olika varianter.

  1. En historia handlar om hertig Gottfrid III som hängde upp pojken i en korg i ett träd under tiden hans trupper stred. Pojken ska då ha ställt sig upp i korgen och kissat på hertingens motståndare, som också förlorade slaget.
  2. En annan historia var att Bryssel låg under belägring och det placerades ut sprängladdningar runt om på stadsmuren. En liten pojke hade spionerat och kunde sedan kissa på den tända stubinen och därmed rädda staden.
  3. En tredje historia var att en rik köpman var i staden och tappade bort sin son. Han satte då samman en sökgrupp som till slut hittade sonen som stod och kissade i ett gathörn. Denna rika köpman byggde då fontänen som ett tack till staden.
  4. En liknande historia om en mamma som tappade bort sin son. Hon bad alla hon träffade att hjälpa till och leta efter pojken, och till slut hittades han. Kissande i ett gathörn.
  5. En femte historia (och den som jag hörde) var hur pojken vaknat av att det brann. Pojken kissade på branden och kunde därmed se till att kungens slott inte brann ner.

En annan lite rolig historia är att det finns hundratals kostymer uppsydda till Manneken Pis, så med jämna mellanrum så byter han skepnad.

Jeanneke Pis

Det finns också en kvinnlig motsvarighet till den kissande pojken. Den kissande flickan heter istället Jeanneke Pis och avtäcktes 1987. Skulpturen står vid den östra sidan av Impasse de la Fidélité / Getrouwheidsgang (mellan nr 10 och nr 12) , en smal återvändsgränd vid Rue des Bouchers / Beenhouwersstraat nära Grand-Place. Här var det inte alls lika mycket folk, så enkelt att komma fram.

Zinneke Pis

Familjen Pis har sedan fått ännu en familjemedlem. Den kissande hunden Zinneke Pis avtäcktes 1998 och står i korsningen Rue des Chartreux 35 /Rue du Vieux-aux-Grains.

Vi besökte alla tre under vår löprunda på fredagen, då jag behövde springa dagens RunStreak.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar