Högsommarvärme utomhus och våra växter växer så det knakar. Vår rabarber har nästan gått bananas och levererar mer rabarber än vi hinner göra av med (och då bor jag ändå i en bostadsrätt med sju lägenheter). Jag gillar verkligen rabarber och har gjort massor av gott under åren, men (minst) en god sak hade jag kvar. Jag ville koka rabarbersirap till sommarens glass och igår var det dags.
Jag valde att koka medan jag pysslade med lite annat i köket, samt att jag även smet iväg för att ta en dusch, och det är ju skönt med sådana här saker. De kan stå på sin platta och puttra lite för sig själv medan man gör andra saker.
Ca 500 g rabarber
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
Skär rabarbern i 0,5 cm tjocka skivor och lägg i en kastrull. Häll på socker och vatten och låt koka ca 20 min, rör emellanåt. Sila av rabarbermoset och häll tillbaka saften i kastrullen. Låt koka igen tills rabarbersaften reducerat ner till en god sirap. Häll upp på en snygg flaska/skål och låt svalna.
Skopa upp en god vaniljglass och ringla sedan rabarbersirap över. Såå gott och såå mycket sommar över det!