Grönkålspaj med ädelost och oliver

-

Grönkål är ganska starkt förknippat med juletider, men visst kan man äta även i slutet på maj! Helst om man gör en grönkålspaj med ädelost och oliver, då går det alldeles utmärkt. Skulle det bli rester kvar, så funkar det alldeles klockrent i matlådan också.

Ni som följt mig ett tag vet att jag älskar paj! Det är så gott, det är en perfekt rätt att köra kylskåpsrensning med – därför att allt blir gott tillsammans med ost och äggstanning. Den här gången hade jag hittat grönkål och tomater på kort datum och när jag tittade vidare in i kylen så hittade jag även oliver från helgen. Ädelost finns nästan alltid hemma, så det var också enkelt att tillsätta.

Först min vanliga pajdeg:

100 g smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl (eller valfritt lite grövre mjöl, allt för att få in lite fibrer)

Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli rumsvarmt. Blanda ihop smöret med grahamsmjöl och vetemjöl och tryck sedan ut degen i en pajform. Om du har tid så kan du sätta in den blandade degen i kylen en stund, så smöret blir lite hårdare, men det funkar utan detta steg också.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajdegen i tio minuter utan fyllning.

Grönkålsfyllning

Ca 150 g grönkål
1 gul lök
250 cocktailtomater
Ädelost
Oliver
3 ägg
2 dl grädde
Salt & peppar
Riven Västerbottensost

Plocka grönkålen till mindre bitar, hacka den gula löken och sätt igång en stekpanna. Ta i lite olja och lite vatten i stekpannan och låt lök samt grönkålsbitarna fräsa några minuter. Lägg i halverade cocktailtomater och ädelost i mindre bitar. Jag hällde på lite av grädden så det inte skulle bli bränt. Fördela röran i ditt förgräddade pajskal.

Grönkålspaj med ädelost och oliver

Vispa ihop ägg, grädde och salt & peppar. Ta i riven Västerbottensost i äggsmeten (eller riv den ovanpå – vilket jag gjorde denna gång) och blanda runt. Häll ut äggsmeten över grönkålen och försök på osten i ett jämnt lager. Sätt in pajen i ugnen tills den har fått en gräddad yta, ca 20-25 min.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar