Cheesecake med körsbär

-

Vi var bortbjudna på middag igår och trots att vi inte skulle bidra med något, så känns det ändå nice att ta med något (det skrev jag om i mitt hyfsa till dig-inlägg i november). Att ta med något till värdparet var den punkt där jag själv behöver bättra mig – så igår gjorde jag i ordning en cheesecake med körsbär och tog med.

Efterrätten var inget som värdparet hade räknat med, men otroligt uppskattat att få något sött efter en väldigt god middag. Cheesecake är en perfekt efterrätt dessutom, då du kan göra nästan hela jobbet en bra stund i förväg – cheesecaken måste få stå i kylskåpet ca 4 timmar för att stelna. Förutom det så är den här efterrätten smidig, då den inte ska gräddas – så ifall ni vill göra den tillsammans med barnen så funkar det finfint!

Cheesecake med körsbär

75 g smör
18 st digestivekex (köp gärna Coop’s egna som är fri från palmolja)

4 gelatinblad
2 ägg
400 g cream cheese (jag använder Philadelphia)
2 dl creme fraiche
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ekologisk citron, både skal och saft

Smält smöret i en kastrull och mixa sedan digestivekexen till ett fint smul. Blanda och tryck sedan ut smulet i en springform. Ställ gärna in i kylen medan du fixar resten.

Cheesecake digestivebotten

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggen och lägg vitorna i en ren torr bunke och gulorna i en annan bunke. Börja med att vispa äggvitorna till ett fast vitt skum och fortsätt sedan med den andra bunken.

Tillsätt cream cheese, creme fraiche, florsocker, vaniljsocker och citronskal till äggulorna och vispa ihop.

Värm citronsaften i micron eller i en kastrull. Lägg ner de blötlagda gelatinbladen och låt dem lösas upp. Vispa ner i äggulesmeten och vänd till sist ner äggvitorna.

Ta fram din springform och häll i cheesecakesmeten. Jämna till ytan och ställ in i kylen i ca 4 timmar för att den ska stelna.

Cheesecake

Körsbärskompott

225 g urkärnade körsbär (färska eller frysta)
0,5 dl strösocker
Ev citronmeliss som garnering

Koka körsbär och strösocker i ca 10 min. Låt svalna helt, gärna i kylskåpet.

Strax innan kakan ska serveras, så breder du ut ett jämnt lager körbärskompott över kakan. Om du har tillgång till citronmeliss, så är det vackert att dekorera med det också.

Serverat på mormors (mammas?) porslin, min egendrejade kaffemugg och dagens bukett. En blandbukett från trädgården samt en ensam kvist kaprifol som doftar ljuvligt! Visste ni att kaprifol är Bohusläns landskapsblomma?

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar