Vinbärsbuskarna svämmar över här hemma just nu och det är såå dags att plocka det man vill spara inför vintern. Snart kommer fåglarna som äter upp de bär som är kvar och strax därefter kommer första frosten. Vår första hela dag här hemma så ville jag verkligen ut i trädgården bara för att se vad som hänt, plocka lite av bären och bara vara ute. Senare på kvällen snodde jag ihop en god pitekaka med vinbär som fika.
Pitekaka är en kaka från min barndom och det är en sådan god kaka, så ni måste lova mig att ni provar. Med eller utan vinbär.
100 g smält smör (gärna brynt smör men inget måste)
3 dl mjölk
1 ägg
4 dl socker
8 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
Röda vinbär, 3-4 dl
1 msk vetemjöl
Havre-kanel glasyren:
200 g smält smör (jag brynte även det här)
2 dl socker
3 dl havregryn
3 tsk kanel
Sätt igång ugnen på 200 grader. Smält smöret till kakan och blanda först ihop torrvarorna till kakan, börja gärna med fyra dl vetemjöl. Fyll på med mjölk, ägg och smält smör och tillsätt sedan de sista fyra dl vetemjöl (svårt att få en homogen smet med för mycket torrvaror direkt).
Lägg vinbär och vetemjöl och skaka ihop. Bred ut smeten i en smord (eller bakplåtspapper) långpanna* och strö ut vinbären ovanpå.
Smält sedan smöret till glasyren. Blanda socker, havregryn och kanel och häll sedan över det smälta smöret. Fördela ut glasyren lite slarvigt ovanpå vinbären och sätt in i ugnen. Beroende på storlek på din form, så är gräddningstiden mellan 15-30 min. Jag behövde ca 25 min i min form, men ifall du har en större långpanna, så går det fortare
Långpanna?
* I mina papper har jag skrivit långpanna, men visst var långpannorna mindre i storlek för 35 år sedan? Denna gång använde jag min form som är 27*37 cm där ett bakplåtspapper passar och går upp längs kanterna. Min riktiga långpanna är för stor för ett bakplåtspapper – gissar att era också är det.