Idag har vi haft fint väder i Östersund, så vi körde fram bilen och gav den en storstädning invändigt. Det var verkligen inte igår och den behövde lite kärlek medan vi poppade musik i solskenet. Tiden rann iväg och Daniel frågade vad vi skulle äta till middag. Jag hade ingen aning men spanade in i kylskåpet. Snart hade jag fram en smidig ost- och skinkpaj till middag.
Paj är en riktig favorit hos mig, det är så enkelt att lägga ner lite blandat i ett pajskal och sen hälla på en äggstanning. Toppa med en god ost så är du hemma sen. Denna paj blev extra smidig då jag hade ett färdigt pajskal (köpt på kort datum) redo i kylen. Då behövde jag bara fokusera på fyllningen.
1 färdigt pajskal
1 paket rökt skinka
Valfri ost, jag hade en bit prästost som jag rev
Ca 10 cm purjolök
1 snackpaprika
3 ägg
2 dl grädde
Ev rosmarin
Svartpeppar
Riven mozzarella
Sätt ugnen på 200 grader och bred ut det färdiga pajskalet i en lagom rund form. Lägg ner bitar av skinkan, riven ost, slantad purjolök och paprika.
Ta fram en bunke och knäck ner ägg, tillsätt grädde och vispa slätt. Smaksätt med rosmarin och svartpeppar och häll över pajinnehållet. Toppa till sist med mera ost, jag hade riven mozzarella denna gång.
Vik över överblivet pajskal och sätt in i ugnen ca 30 min. Servera en god och smidig ost- och skinkpaj vilken dag i veckan som helst, även helgmiddagar. Lägg till en god sallad och du har hela kostcirkeln kirrad! Eventuella rester funkar också utmärkt i matlådan.
Annan paj?
Är du istället sugen på en annan paj, så har jag hela mitt arkiv här. Man kan lugnt säga att det blivit några pajer genom åren.