Jag har inget eget äppelträd, men vad jag har förstått så är det ett väldigt bra äppelår i år. Och om man har fått äpplen så vill man väl göra något av de goda frukterna man fått gratis i sin egen trädgård. Jag gjorde en laddning nattjästa frallor med äpple och Daniel hoppade nästa jämfota när han fick smaka en ljummen macka med smör och ost på.
Denna gång tillsatte jag lite rågsikt i brödet också, för att få in lite fibrer och ett annat sädesslag. Det är inget som märks på smaken utan frallorna är supergoda vilket som!
1/8 av ett jästpaket
6,4 dl (eller 640g för att vara exakt) vatten
3 tsk (22 g) salt
1 (stort) rivet äpple
300 g rågsikt
540 g vetemjöl
Jag satte igång degen igår kväll. Blandade allt, drog på plastfolie över degen och satte klockan på 20 min. Efter dessa 20 min så tog jag bort plasten och drog lite i degen. Plast och nya 20 min. Drog i degen igen och sen ytterligare 20 min under plast. Efter dessa sista 20 min så ställer du in bunken i kylskåpet och låter degen jäsa över natten.
Dagen därpå så slog jag på ugnen i 220 grader. Sen tog jag upp degen på diskbänken och vek ihop degen ett par gånger. Dela din deg med en degspade till lagom stora bitar (det gör inget om de ser ut som slarviga högar – de kommer att smaka jättegott ändå!). Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper (plåten får gärna ha stått i ugnen innan så den är varm när du lägger på bröden) och sätt in i ugnen. Häll gärna ett glas vatten i en ugnsform i botten på ugnen. Då bildas ånga och bröden jäser upp bättre.
Låt grädda i ca 30 min eller när brödens innertemperatur är 98 grader, ta ut och låt bröden vila ca 1 h. Skär sedan upp bröden och njut av riktigt goda nattjästa frallor med äpple. Till frukost eller till kvällsfikat – funkar (såklart) till båda delarna.