Focaccia är ett så gott bröd och perfekt att baka inför en helgmiddag. Det går att pynta precis som man vill – jag gjorde tex en julgran för några år sedan. Så spring iväg och köp lite jäst och baka festlig focaccia idag. Att ställa fram tillsammans med lite smör till middagen och alla kommer att älska.
0,5 pkt jäst, dvs 25 g
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
3 msk olivolja
1 liter vetemjöl special
Ca 4 dl vetemjöl
Topping:
Olivolja till formen men även ovanpå brödet
10-15 körsbärstomater
10-15 oliver
Färska kryddor, ex timjan, rosmarin
Ev torkad svamp eller chili
Flingsalt
Smula ner jästen i bunken och häll över det fingervarma vattnet. Rör runt så jästen löser sig i vattnet. Tillsätt salt och olja och blanda runt, tillsätt sedan mjöl lite i taget och rör (jag använder matberedare). En lite kladdig deg men så ska det vara. Låt knådas åtminstone 7-10 min. Lägg på en bakduk och ställ undan för jäsning i 45 min.
Ta fram en stor form, min är ca 35*25 cm, och ta olja i botten. Ös ut degen i formen och platta ut den i kanterna. Nu får den jäsa ca 30 min med bakduk över. Sätt igång ugnen på 200 grader efter halva tiden.
Dags att pynta. Tryck ner fingrarna här och där i degen och lägg dit körsbärstomater, oliver, kryddor eller torkad svamp. Avsluta med att strö över ett gott flingsalt och sätt in i ugnen. Långt ner och ca 25 min. Ta ut ditt bröd och servera till dagens middag – focaccia är allra godast samma dag som det bakas.

