Idag är det en såndära temadag igen. Man får tycka vad man vill om temadagar men vissa är för bra för att låta bli. Ostkaka tex, helst den här som är gjort på keso, är så himla gott! Och här flirtar jag lite med julen och blandar i saffran, det passar jättebra ihop. Så varsågoda, en saffransostkaka på ostkakans dag!
2 ägg
0,5 dl socker
500 g keso
1 pkt saffran (eller ett påbörjat paket, det behövs inte så mycket)
1 msk sprit, jag valde att använda rom
50 g mandel alt. flagad mandel
0,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
½ dl grädde
2 msk smör att smörja ostkakeformen med
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en liten skål och mät upp rom. Häll ner din saffran och låt spriten dra ur färg och smak ur saffranet. Under tiden hinner du skålla, skala och hacka mandeln (eller ifall du har färdigt mandelspån/splitter). Du kan också använda hel mandel med skal och allt. Hoppa över skålla och skala din mandel – du får en lika god ostkaka ändå.
Vispa äggen och sockret pösigt några minuter. Blanda ner keso, flisad mandel, mjöl, grädde, mjölk och din saffranssprit. Smörj sex portionsformar eller en större ugnsform ca 20 cm i diameter. Häll i ostkakesmeten.
Baka ostkakan i ca 40 minuter. Ta ut ostkakan och låt den svalna något.
Oftast serverar jag hjortronsylt till ostkaka, men till denna gula saffransostkaka med keso valde jag istället en hemkokad hallonsylt. Samt lättvispad grädde såklart. Så himla gott!